Pages

Thursday, 21 July 2011

CINTA SANG MARIKH & SANG ZUHRAH


Salam semua.... 


Hari ini, saya ingin memetik analogi yang menarik berkenaan cinta daripada John Gray yang menceritakan mengenai ketidaksamaan ini. Secara  analoginya, lelaki berasal dari planet Marikh, manakala wanita pula berasal dari planet Zuhrah. Sebelum  ini mereka hidup dalam puak masing-masing. Mereka  ditakdir berjumpa dan akhirnya jatuh cinta antara satu sama lain. Tarikan  yang wujud dan kepercayaan bahawa mereka mampu bahagia telah membuatkan pasangan ini mengambil keputusan untuk hidup bersama. 

Mereka  kemudiannya mula hidup sebagai pasangan dan membina kehidupan yang bahagia di bumi. Sedikit  demi sedikit mereka berusaha membina keluarga bahagia yang diingini. Setelah  menetap lama di bumi, mereka mula melupakan asl usul kisah mereka sendiri. mereka lupa bahawa mereka sebenarnya berbeza antara satu sama lain. Mereka  adalah berlainan sejak awalnya kerana datang dari planet yang berbeza. Perkara  ini seterusnya mencipta konflik,. Mereka beranggapan bahawa mereka adalah sama satu sma lain. Namun begitu yang pasti, tanggapan mereka salah.

Sang marikh mahu dirinya difahami. Tetapi bahasa cinta ini tidak dapat difahami oleh sang zuhrah. Sang marikh cuba menjauhkan diri untuk mencari penyelesaian terhadap sesuatu masalah. Kelakuan yang dilakukan oleh sang marikh membuatkan sang zuhrah menyangka bahawa pasangannya telah berubah. Begitu juga yang berlaku pada sang zuhrah. Kod yang ada padanya membuatkan dia mahu selalu ditemani. Dia mahu sang marikh sentiasa bersamanya. Namun begitu, sang marikh bertindak  membiarkannya keseorangan apabila sesuatu masalah berlaku. Sang marikh percaya bahawa dengan membiarkan sang zuhrah untuk sementara waktu akan memberi ruang dan kelegaan kepadanya. Tetapi anggapan sang marikh silap!

Jangan lupa perbezaan kita!

Kita selalu membuat kesilapan bahawa cara pasangan kita berfikir, bertindak adalah sama seperti kita. Kita menyangka bahawa cara mereka bercinta adalah sama seperti kita  bercinta. Kesannya, apabila pasangan kita melakukan sesuatu tabiat yang berlainan dengan tabiat ‘normal’, membuatkan kita berfikir bahawa terdapatnya masalah dalam hubungan itu. Sebenarnya adalah tidak!

Bahasa cinta sang zuhrah adalah tidak sama dengan sang marikh. Sang marikh merupakan seorang yang suka menyendiri apabila terdapat masalah. Apa yang diperlukannya  adalah  ruang untuk berfikir sebelum kembali kepada sang zuhrah berbanding sang marikh. Dia mahu ada orang di sisi untuk membelainya dalam proses memenuhi kod emosinya.

Tetapi, disebabkan kegagalan untuk memahami bahasa cinta yang berlainan, mencetuskan konflik. Sang marikh sentiasa menyalahkan sang zuhrah kerana tidak memberi ruang padanya. Sang zuhrah pula menyalahi sang marikh kerana sang marikh sering tidak ada dan  meminggirkannya. Pergaduhan berlaku dan akhirnya berlaku kes lebih teruk lagi iaitu perpisahan. Hal ini gara2 sang zuhrah dan sang marikh lupa pada asal usul pasangan dan diri mereka. Mereka menganggap diri mereka adalah sama tetapi sebenarnya berbeza disebabkan datang drpd planet yang berlainan.

Kesimpulannya, jangan dilupakan prbezaan yang ada pada dri. Kita adalah unik dan sudah tentu cara pemikiran adalah berbeza. Namun begitu, ianya dapat difahami dengan memahami bahasa cinta pasangan. Satu nasihat yang dikongsi oleh John Gray adalah sentiasa mengingati kita adalah berbeza..

Daaaaa.........  

No comments: